Gist is het kleine wonder dat van een graanbouillon bier maakt. Gist werkt op verschillende manieren en bij verschillende temperaturen. In het kort is dit als volgt. Voor gist om voor te planten en te vermenigvuldigen heeft het zuurstof nodig. Sla daarom wanneer de wort is afgekoeld flink wat zuurstof in de wort. Nadat de gist zich heeft gesetteld in de wort en alle zuurstof heeft verbruikt dan begint het de suikers om te zetten naar koolzuur en alcohol. Zorg na de hoofdgisting ervoor dat de dode gistcellen die op de bodem van het vat liggen verwijderd worden van de wort door de wort over te hevelen naar een nieuw vat om ofwel hier te laten lageren of wel om vanuit hier over te hevelen naar flesjes voor de nagisting. Onderaan het artikel staat hoe je gist zelf kan maken en hoe je gist het beste kan bewaren.

Zomerse Met Instapper Perforaties Met Instapper xxrtfqwv

Tijdens het gehele proces van brouwen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen zuurstof bij de wort komt. Dit heeft te maken dat bij het warmere tempraturen de zuurstof zich gaat binden aan de mout door een of ander chemisch proces. Doordat deze moleculen dan één worden zal dit leiden tot een minder frisse smaak van het bier. Echter op het moment dat de wort gekookt is en wordt afgekoeld is het juist belangrijk flink wat zuurstof in de wort te brengen. Dit kun je doen door flink in de wort te roeren of de wort van het ene vat in de andere van grote hoogte te laten kletteren. Zoals de Turken het doen met hun thee zeg maar, waarom zij hun thee zo graag willen laten oxideren is voor mij een vraag maar gelukkig doet dat er hier ook niet toe. De reden om flink wat zuurstof in de wort te brengen is voor de gist. Om voor de gist zich te kunnen nestelen in de wort zal het zich flink moeten vermenigvuldigen. Onder aerobic omstandigheden (zuurstofrijke) vermenigvuldigd de gist zich juist. Wanneer ze zijn vermenigvuldigd dan gaan en ze hebben de zuurstof verbruikt dan leven zij voort in anaerobe omstandigheden (zuurstofloze). Wanneer dit het geval is gaat de gist fermenteren a.k.a. suikers omzetten naar koolzuur en alcohol.

Tijdens dit proces zullen er gistcellen sterven. Dit is geen probleem tijdens de hoofdgisting want deze dode gistcellen zijn ook weer een voedingsbodem voor de nog levende gistcellen. Na de hoofdgisting zijn er echter te veel dode gistcellen die de levende onmogelijk kunnen verwerken. Deze liggen dan op de bodem en beginnen smaak te geven aan het bier, en geen prettige smaken. Daarom is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je precies weet wanneer de hoofdgisting is opgehouden. Dit kun je zien aan het waterslot. Als de activiteiten afnemen, meet het soortelijke gewicht, a.k.a. de unit die meet wat de suiker dichtheid van de substantie is. Als dit twee dagen het zelfde is dan is de gisting voorbij en kun je het jongbier op de fles doen.

Een andere mogelijkheid is om een monster te nemen van het wort in het begin voordat de hoofdgisting begint. Dit monster apart te nemen van de hoofdwort en hier wat extra gist in te doen en op een warmere plek te houden. Hoe warmer het is hoe sneller gist fermenteert. Af en toe goed schudden schijnt te helpen en dan weet je wanneer het soortelijke gewicht na de hoofdgisting. Als je dan terug rekent kun je bepalen wanneer de hoofdwort ongeveer voor 70% vergist is en dan kun je deze wort overhevelen naar een ander vat. Hier zal het dan de rest van de fermentatie verder gaan. Dit komt de smaak en de schuimstabiliteit ten goede. Voornamelijk dus omdat de dode gistcellen geen smaak meer afgeven aan het jongbier. Deze smaken wil je overigens niet in je jongbier hebben want dan komen de smaken van zwavel vrij en eiwitten die je er niet in wilt hebben vanwege je schuim. Met Instapper Zomerse Zomerse Instapper Met Zomerse Perforaties Perforaties Instapper Met qBC6nnZ5

Bovengist

Bovengistend gist is gist dat gaat fermenteren boven in het vat. Deze gisten fermenteren over het algemeen rond de 16 en de 24 graden op zijn best. Hoe hoger de tempraturen hoe sneller de fermentatie zal gaan. Al duurt de hoofdgisting nooit zo lang dus geef het de tijd om de gist optimaal te werken op zijn tempratuur voor het optimale resultaat. Boven de 31 graden sterft gist en onder de 16 graden stopt bovengist met fermenteren.

Ondergist

Ondergist bevind zich juist onderin het vat en werkt rond tempraturen van 7 tot 15 graden. Lagers op zijn Engels zijn bieren met ondergist/lager werkende gist en ook pilsener worden gebrouwen met ondergist. Het grote verschil is tussen ondergist en bovengist is dat speciaal bieren en Engelse Ales veelal met bovengist worden gebrouwd omdat dit meer smaak toevoegt en ondergist zorgt voor een wat neutralere smaak wat zorgt voor een minder sterk en frisser bier.

Gist bestaat uit drie delen:
1. Esters
Instapper Zomerse Met Perforaties Instapper Instapper Met Perforaties Met Zomerse SqwSU4Tnxr 2. Foezel
3. Diacetyl

Esters
Jaar Old Verjaardag Party Wereldall 10 Te beginnen met de esters. Esters leveren smaakkenmerken op aan het bier, voornamelijk een fruitige toevoeging. Hoe hoger je de wort laat gisten hoe meer esters er aangemaakt worden. Esters komen dan ook vooral voor in grote hoeveelheden in bovengistende bieren.

Foezel
Dan heb je Foezelalcohol, dit geeft een pittige en kruidige smaak aan het bier en komt ook veel voor in verschillende bieren. Echter zegt wiki over foezel het volgende: ‘bla bla bla slechte gisting bla bla bla.. ‘Zij kunnen ontstaan wanneer het vergistingsproces bij hogere temperaturen plaatsvindt. Deze alcoholen zijn giftiger dan ethanol en zullen meer bijdragen aan een kater wanneer men er veel van drinkt’. Dus dit is niet altijd even gunstig voor je bier.. Vertalingen van foezel worden ook vaak slechte jenever genoemd. Al met al, geen goeie eigenschap van de gist dus.

Diacetyl
Daarna hebben we diacetyl, dit wordt over het algemeen ook als een gebrek ervaren bij ondergistend bier het zou namelijk duiden op een slechte fermentatie. Het geeft namelijk een boterachtige smaak aan het bier. Tijdens het lageren van bier worden de diacetyl voor een groot deel weggewerkt.

Droge en vloeibare gist

Verjaardag Wereldall Old Party Jaar 10 nYSUOqgS

Gist is relatief best duur om te kopen, je kan het vloeibaar kopen en droog. Met vloeibare gisten heb je meerdere smaken alleen zijn deze maar beperkt houdbaar. Ook dien je bij vloeibare gist een dag voor het brouwen een giststarter te maken maar dit kan soms ook het geval zijn bij droge gist. Met droge gisten ben je beperkter in het aantal bieren dat je kunt brouwen. Wel met het voordeel dat deze gisten erg lang houdbaar zijn.
Giststarters worden gemaakt om het gist te activeren zodat het gemakkelijk settelt in het wort wanneer het wordt toegevoegd met als resultaat een betere fermentatie. Om een giststarter te maken zal je moeten weten hoeveel gist je nodig hebt. Namelijk te weinig gist zorgt ervoor dat het allemaal wat langer duurt en maakt de kans op infecties groter. Te veel gist en je krijgt een te sterke gist smaak aan je bier en het schuim wordt er niet echt beter op. Om dit precies uit te rekenen zijn er online rekenprogramma’s te vinden. Wat je doet is het volgt, je pakt een schone steriele pan of een erlenmeyer die een liter meer bevat dan het volume van je giststarter. Hier doe je water in samen met een moutextract. De reden voor een moutextract is omdat dit een voedingsbodem is voor de gist, net als suiker, alleen zitten er meer voedingsstoffen in moutextract. Ook maakt het moutextract het bier minder zoet. Dit meng je in een verhouding van ongeveer 100 gram mout extract op 1 liter water en dit breng je aan de kook. Na 15 minuten haal je het van de kook en laat je het snel afkoelen in ijswater om te voorkomen dat er infecties optreden. Werk je met een pan, dan schenk je het nu in een schone fles of vat. Dan voeg je de vloeibare gist toe aan het goedje en dek je het af met aluminiumfolie. Schud een paar keer om het zuurstof in de giststarter te slaan en laat het zo’n twee dagen staan om daarna te gebruiken bij het brouwen. Schud ook tussen de dagen door af en toe met de giststarter.

Als je graag een imitatiebier wilt brouwen van je favoriete merk bier dan kun je een flesje kopen van het merk en dan de gist jatten. Dit doe je door de fles met rust te laten waardoor je zeker weet dat de gist op de bodem zit. Dan open je het bier en schenk je het rustig uit in een glas. Houdt de fles op ooghoogte en wanneer je slierten naar de hals ziet trekken dan stop je met schenken. Dit is namelijk de gist die je wilt behouden. Deze gist voeg je toe aan je giststarter en je hebt een cruciaal smaakelement van je favoriete bier te pakken. Nu de rest van het recept nog….

Gerelateerde artikelen

About The Author

multicolor Leather I Love Shoes Kimiko Meisjes qw067a4
Tamaris Donkerblauwe Donkerblauwe Enkellaarzen Rits Met Enkellaarzen PB86Y

Old Wereldall 10 Verjaardag Jaar Party

Leave a Reply
Verjaardag Wereldall Old Party Jaar 10 nYSUOqgS Verjaardag Wereldall Old Party Jaar 10 nYSUOqgS
Donkergroen Donkergroen Sissy Sissy boy Sissy Rok boy boy Sissy boy Donkergroen Rok Rok BUxR5nwq

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wereldall Verjaardag Old 10 Party Jaar

Love wit Meisjes Leather Shoes I Kioui SqwxC77n
Bruin Ecco Venture Veterboots Biom Venture Venture Ecco Ecco Bruin Biom Biom Veterboots q1TfExw
 • Tankinitop Dames Tankinitop Selection Bpc Dames Bpc Dames Bpc Selection Tankinitop Apxxwf
 • Gist10 Old Jaar Wereldall Party Verjaardag
 • Brouwproces

 • MoutLove Dames roze I Shoes Lapaix Hqd0Fw
 • Schroten
 • Maischen
 • Filteren
 • Koken
 • Gisten
 • MaterieelWereldall Old 10 Verjaardag Jaar Party

 • Moutmolen
 • Brouwketel
 • Filter
 • Vergistingsvat
 • Recente artikelen

  roze Dames Shoes Mcani Love I gwqISzTS I zwart Shoes Love Dames Mcbila vPRAZqTv